AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

Forum'u bir süreliğine veya tamamen kapattım.
Görüşmek üzere!
Daha çok detay için,lütfen bu forumun yöneticisini arayın.
Forum'u bir süreliğine veya tamamen kapattım.
Görüşmek üzere!
Daha çok detay için,lütfen bu forumun yöneticisini arayın.


 
Son Konular
Konu
Tarih
Yazan
FZ Style
50 Adet Style
2 Adet Güzel Texture(:
Güzel Textureler
Texture serisi 2 :)
Oracle'dan 3000$ odullu yarisma!!!
Çok hoş Textureler. =)
Base ->>> Texture
Hoş Textureler (:
''Çok Güzel İşinize Yarayacak Textureler''
C.tesi Ara. 20, 2014 11:53 am
C.tesi Ara. 20, 2014 11:48 am
Cuma Tem. 25, 2014 3:24 pm
Cuma Tem. 25, 2014 3:24 pm
Cuma Tem. 25, 2014 3:23 pm
Cuma Mart 22, 2013 9:35 pm
Paz Mart 10, 2013 8:39 am
Salı Mart 05, 2013 9:34 am
Salı Mart 05, 2013 9:33 am
Salı Mart 05, 2013 9:09 am











•Şu an ''Spam Nedir? Kurtulmanın yollari '' konusunu incelemektesiniz.


Volfurem Forum'daki "Spam Nedir? Kurtulmanın yollari " konusunu beğendin mi ? Paylaş.

FacebookTwitterEmailWindows LiveTechnoratiDeliciousDiggStumbleponMyspaceLikedin

• Reklam Alanımız:
Paylaş|

Spam Nedir? Kurtulmanın yollari

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
YazarMesaj
alperenT.*
Eski Yetkili!
Eski Yetkili!
alperenT.*
Yarışma Hastası
Puan : 1866
Uyarı : Uyarı Yok
Mesaj Sayısı : 1435
Rep Puanı : 8
Kayıt tarihi : 02/07/10

Spam Nedir? Kurtulmanın yollari  Vide
MesajKonu: Spam Nedir? Kurtulmanın yollari Spam Nedir? Kurtulmanın yollari  EmptyPaz Mayıs 01, 2011 4:41 pm


Volfurem Forum
Spam Nedir? Kurtulmanın yollari nelerdir?
Spam Nedir? Kurtulmanın yollari  Warning-icon
Spam Nedir? Kurtulmanın yollari nelerdir?
Posta kutunuz tanımadığınız kişilerden gelen reklam ve ilanlarla dolup taşıyorsa, bu yazıyı okumadan geçmeyin. İstenmeyen E-mail'lerden nasıl kurtulabileceğinizi adım adım açıklıyoruz.

SPAM NEDİR?
2 SPAM, genel anlamıyla tanımadığınız bir kaynaktan gelen ve normal şartlar altında okumak istemeyeceğiniz reklam, ilan, vs türü bilgiler içeren E-mail demektir.
Milyonlarca kullanıcının sürekli bir arada bulunduğu tek ortam olan internet, mümkün olan en ucuz yolla en geniş kitleye hitab etmek isteyen şirketlerin ve kişilerin de ilgi odağı haline gelmiştir. İnternetin genel ahlak kurallarına kayıtsız kalan bir yönetici, elinde bulunan binlerce E-mail adresine şirketinin reklamını yollayarak, cebinden beş kuruş çıkmadan dev bir kitleye ulaşabilmektedir.
Kulağa hoş gelse de, SPAM'in birçok ülkede yasaklanmış olmasının sebebi kötü yanları iyi yanlarından çok daha fazla olmasıdır.
2 SPAM, kullanıcılar açısından çok rahatsız edici bir olgudur. Hayatımızın özel anlarına burnunu sokuveren reklamları kimse sevmez; örnek olarak TV'de filmin en heyecanlı sahnesinde araya giriveren reklamları verebiliriz. Ancak bu tür reklamlar, hizmeti bedava alabilmemizin tek yoludur; televizyon kanalına para ödemiyorsak, izlediğimiz filmi ekrana getirebilmelerini sağlayan reklamlara katlanarak karşılığını vermiş oluruz. SPAM'de ise, olayın sadece zaman kaybı kısmı sözkonusudur.
Bunun haricinde, daha global düşünüldüğünde, milyonlarca kullanıcıya yollanan binlerce "çöp" E-mail zaten genelde yeterince dolu olan İSS'leri ve hatları yok yere doldurup yavaşlatmaktadır. Dolayısıyla internet hızının ve kapasitesinin düşmesine yol açmaktadır.
SPAM'ler, genellikle sahte isimlerden ve varolmayan sahte E-mail adreslerinden gelirler. Yaptığı işin pek yasal olmadığını bilen bir SPAM'cinin kendini bu şekilde saklamak istemesi doğaldır. Merak etmeyin, yazıyı tamamen okuduğunuzda kimliklerini açıklamayan kişilerle nasıl mücadele edebileceğinizi de öğrenmiş olacaksınız.

SPAM'CILERIN TESPİTİ
İnternet Servis Sağlayıcıları (İSS'ler), hatları üzerinden internete bağlanan ve hizmetlerinden faydalanan tüm kullanıcıların kayıtlarını tutarlar. Sözgelimi, Superonline'a bağlı olduğumuzu ve mail.superonline.com üzerinden bir arkadaşımıza Mail gönderdiğimizi varsayalım. Bu durumda Superonline Mail sunucusu; Mail'i attığımız tarih/saati o anda sahip olduğumuz IP adresiyle birlikte kayıtlarına ekler. Ve gerekli bir durumda, arkadaşımız "Bana filanca saatte falanca IP adresinden bir Mail geldi ama kimin attığını bilmiyorum" diyerek İSS'mize başvurduğunda, kayıtlar incelenir ve o saatte o IP'yi kullanan hesabın sahibi (bu sizsiniz) tespit edilmiş olur.
Elbette hiçbir İSS kullanıcıları ve yaptıkları hakkında dışarıya bu şekilde bilgi sızdırmayacaktır. Ancak yasaların sözkonusu olduğu durumlarda, kayıtlar suçluların ve sorumluların ortaya çıkarılabilmesi adına kayıtlar incelemeye alınabilir.
İnternet hesabınızı ve şifrenizi kimseyle paylaşmamanız ve özenle korumanızın ne kadar önemli olduğunu yeri gelmişken tekrar hatırlatmakta fayda var. İSS'lerde kayıtlar, hesap bazında tutulur. Dolayısıyla sizin şifrenizle internete bağlanıp "yaramazlık" yapan arkadaşınızın tüm suçları, kayıt dosyaları halinde sizin hanenize işlenecektir. İleride olabilecek herhangi bir şikayet ve araştırma sonucunda, kızgın kişiler şifrenin sahibi ve sorumlusu olan "siz"in kapınıza dayanacaklardır. "Ama şifremi arkadaşıma vermiştim" , "Şifremi çalan biri yapmıştır" gibi ifadelerse sizi kurtarmak için yeterli olmayacaktır.
SPAM, İSS'lerin geçmiş kayıtları ortaya çıkararak incelemeye aldığı olaylardan biridir. SPAM birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde ciddi bir ticaret suçu sayıldığından, yabancı İSS'ler bu konuda oldukça hassas ve ilgili davranıyorlar; şimdiye kadar hiçbir yabacı İSS'nin konuya duyarsız kaldığına rastlamadım. Ülkemizde ise, bu konuda henüz oturmuş yasal prosedürler ve yurt dışındaki kadar ağır yaptırımlar sözkonusu olmadığı için, pratikte yapılabilecekler İSS çalışanlarının insiyatifiyle sınırlı.
SPAM'E KARŞI NE YAPILABİLİR?
Birçokları size SPAM'cilerin adreslerini E-mail programınızdan bloke etmenizin onlardan kurtulmanın en iyi yolu olduğunu söyleyecektir. Bu yöntem sürekli aynı kaynaktan gelen SPAM'lere karşı işe yarasa da, her E-mail'de isim değiştirenlerin yazdıkları posta kutunuzu şişirmeye devam edecektir.
Burada, bir adım daha ileri giderek SPAM'cileri nasıl tespit edeceğimizi ve yetkili mercilerle nasıl karşı karşıya bırakabileceğimizi göreceğiz.
Eğer SPAM yollayan şahsın IP adresini, gönderdiği tarih/saati ve bağlandığı İSS'yi biliyorsak, İSS'sine bir şikayet mektubu yazarak bu kişinin yolladığı saçma sapan reklamlardan bıktığımızı ve buna bir "Dur!" deme vaktinin gelmiş olduğunu söyleyebiliriz. Ve geriye, İSS'nin elinden gelenin en iyisini yapacağını umut etmek kalır.
Şimdi canlı bir örnek ile, SPAM'cilerin hakkından nasıl gelinebileceğini adım adım görelim. Açıklamalar sırasında, çoğu Windowsseverin kullandığı Outlook Express programını baz alacağız. Farklı E-mail programları farklı özelliklerle birlikte gelse de, olayın mantığını bir kez anladıktan sonra dilediğiniz ortama uyarlamanız pek zor olmayacaktır.

2 Öncelikle internete bağlı olduğumuzdan ve istenmeyen Mail'in posta kutumuza gelmiş olduğundan emin olmalıyız. Örnek resimde, tipik bir SPAM örneği görebilirsiniz.

2 Mail'e sağ fare ile tıklayalım, ve karşımıza çıkacak menüde "Properties" komutunu seçelim.

2 Karşımıza, sözkonusu Mail ile ilgili teknik bilgilerle dolu bir pencere çıkacak. Bizim ve SPAM yollayan kişinin internet servis sağlayacısının ihtiyaç duyacağı bilgiler bu pencerede yer almaktadır. "Details" sekmesindeki "Message Source" düğmesine tıklayalım ve Mail'in kaynak kodunu incelemeye başlayalım.


2 Kaynak kodunda, "Received From" değerini bulmalıyız. Sözkonusu değer, bize aradığımız kişinin SPAM yollarken kullanmış olduğu IP adresini verecektir. Aynı yerde Mail'in yollandığı saati ve başka bilgileri de görebilirsiniz; ancak bunlar bizden çok İSS'deki yetkilileri ilgilendirecektir. Şu aşamada, sözkonusu IP adresini not edelim.

2 Şimdi, Windows'umuzun Başlat*Çalıştır menüsünü tıklayalım ve "command" yazarak "Tamam" düğmesini klikleyelim. Karşımıza siyah bir MS-DOS Komut İstemi penceresi çıkacak (Eğer bir pencereyle karşılaşmak yerine tüm ekranın karardığını görürseniz; ALT ve ENTER tuşlarına birlikte basın) . Bu pencerede "tracert IP_ADRESİ" komutunu kullanalım; tabii ki az önce not etmiş olduğumuz IP adresi için. Bu komut sonucu, kullanmakta olduğumuz PC ile bize SPAM gönderen kişinin İSS'si arasındaki yolu izleyebiliriz. IP adresinin çevrilmiş hali içinde, İSS'nin adını okuyabiliriz (örneğimizde verio.net)

2 İSS'nin adını tespit ettikten sonra, kontakt kurmak ve şikayetimizi dile getirmek için bir telefon numarasına veya E-mail adresine ihtiyaç duyacağız. Gerekli bilgileri, İSS'nin Web sayfasında bulabiliriz. Genelde Internet Explorer'ı açıp, firma adını [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] veya [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] arasına yazmak bizi istediğimiz siteye ulaştıracaktır; bu işe yaramazsa, internetteki arama motorlarına firmanın adını yazarak adreslerini arama yoluna da gidebiliriz. Örneğimizde, [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] adresine gidiyoruz; ve siteyi biraz inceledikten sonra şikayetlerimizi iletebileceğimiz adresin "CONTACT US" bölümü altında yer aldığını keşfediyoruz. (PÜF NOKTA: İSS'lerin hepsi denecek kadar büyük bir çoğunluğu, şikayetleri dinlemek amacıyla "abuse" adlı bir E-mail hesabı kullanırlar; örneğimizde şikayetimizi [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] adresine göndereceğiz)

2 Sıra son aşama olan şikayet Mail'ine geldi. Yetkilileri uyarmak açısından şikayetinizi dile getiren birkaç satır yazmak yeterli olacaktır. Kızgınlıkla ve bağıra çağıra yazılmış uzun bir Mail'i tercih etmemelisiniz; unutmayın ki size SPAM yollayan firmayla değil, sadece SPAM yollayan firmanın İSS'siyle karşı karşıyasınız. Şikayetinizin dinlenmesi ve gerekenin en kısa zamanda yapılması açısından kısa, açık ve net bir ifade kullanmanızda fayda var (İngilizceniz zayıfsa, örnek resimde yer alan metni aynen kullanabilirsiniz). Yazmış olduğumuz Mail'in sonuna, SPAM'in kaynak kodunun tamamını ve (onun kadar önemli olmasa da) az önce açtığımız MS-DOS Komut İstemi penceresinde yer alan "tracert" sonuçlarını ekleyelim.

2 Az deneyimli kullanıcılar içim, kaynak kodunun ve "tracert" sonuçlarının Mail içine nasıl ekleneceğini bir gözden geçirelim. Öncelikle SPAM'in kaynak kodunu yeniden açın. Fare ile kodda yer alan tüm yazıları işaretledikten sonra sağ tuşa tıklayıp "Kopyala" komutunu seçin; ve İSS'ye yollanacak Mail'i sağ tuş ile tıklayarak "Yapıştır"ı seçin.
MS-DOS Komut İstemi penceresinde yer alan yazıları Mail'e yapıştırmak içinse, öncelikle yazıların tüm ekranı kaplamak yerine siyah bir pencere içerisinde yer aldığından emin olun. Tüm Ekran ve Pencere seçenekleri arasında ALT ve ENTER tuşlarına birlikte basarak geçiş yapabilirsiniz. Pencerenin en üstünde yer alan kare şeklinde bir ikon göreceksiniz (İmle komutu), bu ikona tıklayın ve kopyalamak istediğiniz yazıları seçin. Hepsinin seçildiğinden emin olduktan sonra aynı yerde bulunan Kopyala ikonuna tıklayın, ve İSS'ye yollanacak Mail'i sağ tuş ile tıklayarak "Yapıştır" komutunu seçin.
Yazının sonuna doğru yaklaşırken, SPAM ve SPAM'le mücadele ile ilgilenen okurların başvurabilecekleri ve daha fazla bilgi alabilecekleri birkaç adres verelim.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
İlginizi Çekebilecek Diğer Konular:

© 2011 volfurem.com
Bu paylaşım Artemis tarafından hazırlanmış ve sunulmuştur.

http://thumb.host.org
Volfurem
Yönetici
Yönetici
Volfurem
Volfurem
Puan : 6712
Uyarı : Uyarı Yok
Mesaj Sayısı : 3704
Rep Puanı : 80
Kayıt tarihi : 18/05/10

Spam Nedir? Kurtulmanın yollari  Vide
MesajKonu: Geri: Spam Nedir? Kurtulmanın yollari Spam Nedir? Kurtulmanın yollari  EmptySalı Ağus. 30, 2011 6:43 am

Spam Nedir? Kurtulmanın yollari  Accept-iconAnlatım için teşekkürler.
√Konu Güncellenmiştir.

http://www.volfurem.com

Spam Nedir? Kurtulmanın yollari

ChatBox!ChatBox!
Mesaj yazmadan önce Forum Kuralları'nı okumayı unutmayın! Teşekkürler.


Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Anlatım / Destek :: Yararlı Anlatımlar-


kişi bu konuyu beğendi...

~Volfurem Forum/Volfurem.com~